Horalské menšiny v okolí Sapa

19.10.2008 00:00

Dnes jsme ráno všichni společně vyrazili v 9 hodin ze Sapy směrem k domorodým horským vesnicím. V okolí Sapy je jich více my prošli 3 - Giang Ta Chai, Ta Van, Lao Chai. Celý výlet jsme domluvili v hotelu Queen, kde nám zajistli průvodce a mikrobus. Cena za 4 osoby, včetně oběda byla 60 USD.  Jako správní turisté jsme jeli mikrobusem a míjeli spoustu horalů se svými nůšemi na zádech.

Menšin je ve Vietnamu více celkem 54 my se setkali tak s desetinou. Nejpočetnější menšinou čítajícím na 700.000 lidí jsou Hmong. V oklolí Sapa žijí tzv. Black Hmong. Dále jsme viděli Red Zao, ty mají červené šátky a mívají zlaté zuby. Zajímavé je, že ženy mají částečně vyholenou hlavu a šátek nesundají ani pod motocyklovou helmou. Ve vesini Ta Van žijí Zay.

První zastávka mikrobusu byla před vesnicí kmene Red Zao Giang Ta Chai, okamžitě nás napadli místní ženy s nůšemi plnými suvenýrů. Já se chtěl lstivě vymluvit na to, že již na pravé ruce mám textilní náramky ze včera, ale ihned se mi dostalo informace, že každý kmen má své barvy a take různé vzory. Protože bleskově bylo určeno, ze tyto náramky pochází od lidí Hmong nemohli jsme odolat přesile a zakoupili něco málo předmětů. Red Zao nás doprovodili asi 2 km a pak se vrátili do vesnice, my dále klesali do údoli směrem k vesnici Ta Van, kterou obývají lidé Zay. Naš průvodce Ha nás informoval, že každý kmen má svoji vesnici, vlastní kulturní zvyklosti a používá různý jazyk. Jak jsme později zjistili není zvykem, že zde vznikají smíšená manželství, prostě proto, že by si novomanžele nerozumněli ;-)

Místní se živí pěstováním rýže, ruční výrobou textilních výrobků a ručním zpracováním kamene. Zbytek jsou zemědělci. Jejich obydli jsou více než skromná, ale nikdo nepůsobil zkleslým dojmem. Všichni nás zdravili a náš průvodce rozdával po cestě dětem bonbóny.

Přijemné bylo i zastavení ve vesnici Ta Van, kde jsme poobědvali Pho a jako aperitiv, digestiv a nevím co ještě jsme pili wine apple Hmong, sladké jablečné víno, které kvasí v bambusových tyčích (alespoň tak jsme to z vykládání Ha a obsluhy pochopili).

V 16 hodin jsme vyrazili zpět mikrobusem, zpocení, šťastní a hladoví. Naše cesta vedla přímo na Lau, což měl být Hot pot. Jak tvrdil Ha, Lau je tradiční vietnamské jídlo. Musíme řici, ze jsme k Lau vypili další litřík wine apple a nějaké to pivko a v této náladě se začali učit základní vietnamské fráze a ihned je uplatňovali na místní obsluze, všichni jsme se celkem pobavili, protože vientamština má šest tónů a tak stejné slovo můžete vyslovit šestkrát jinak a půjde o šest různých významů.

—————

Zpět