Sobotni trh v SAPA

18.10.2008 20:21

Rano jsme dali lehkou snidani, bagetky plnene kuretem, zeleninou, sunkou a syrem. Tonda nepohrdl jarnimi zavitky s krevetami a sojovou omackou. Pak hura na trh. Neda se presne urcit, kde je trziste ve meste, protoze SAPA je vlastne jedno velke trziste, kde se prodava vsechno, stanky jsou vsude kolem silnic a sezenete tu vietnamske zbozi, boty, obleceni, ovoce, zeleninu, uhli, caj, motocykl, rucne vyrabene textilni vyrobky horali, zivou drubez, mrtvou drubez, varenou drubez, zkazenou drubez, psi maso, zive ptaky, vecer si muzete zajit do salonu uzit. Cena zalezi na Vas, jak jste schopni smlouvat, ale pozor prostituce je zde trestna (je tu preci socialismus, sice nemate zdravotni peci, socialni davky, pravo na praci, svobodu projevu, ten kapitalismus je fakt prohnile zrizeni). Behem jednoho vecera budte vedet jak se co rekne ve vietnamstine - bum-bum je spravne klacika souloz a nam-nam je oralni sex. Vse doprovazi celosvetove srozumitelna gestikulace. Jestli tu jsou holky hezky? Ja myslym ze urcite ano, ale nazor si udelejte z fotek sami.

Uzasne je prvni stekani s mistnimi horaly. To se proste neda pospat pijedte si to zazit, ale s tim jak tady rychle pribyva tutistu uz na to bohuzel asi nemate moc casu. Globalizace a turismus ma na tyto minority devastujici ucinky, co nedokazali soudruzi v Hanoji se zrejme podari velkemu prilivu penez a ty se nasledne postaraji o zvyseni zivotniho standardu mistnich. Je to celkem dilema, kdy vidite malou holcicku v krasnem modrem Hmongskem kroji jak nese na zadech zabalenou sestricku a prodava naramky na ruce se slovy Buy from me. My se dohodli, ze nebudeme podporovat zmenu chovani techto lidi a penize jim dali za nejakou protisluzbu, foceni, koupe naramku etc. Priliv penez do techto vesnic pak znamena jen zvysovani jejich standardu, ale je fakt ze zdravotni pece je tu plne placena pacientem a my videli temer slepe deti, ktere meli silne zanicene oci, ale takova hruza jako v Indii to rozhodne neni Tonda videl dve takto postizene holcicky. Zvazte tedy sami pri navsteve jak je podporite my nakopupily jejich zbozi, protoze to je nuti je vyrabet dale a pouzivat tradicni techniky a navstivili jejich vesnice, kde jsme davali penezni dary u konkretnich mist napr. vodni mlyn, nebo spise hamr na ryzi.

Ve meste se pohybuji vetsinou zeny, vsechny maji nezbytny destnik a na zadech vetsinou ruzne vyrobenou nusi ovalneho tvaru s popruhy pres ramena, v ni ruzne tasticky, pasky, kosile, mistni kroje a dalsi textilni vyrobky. Ty sy tkaji sami ze lnenych vlaken, ktere rucne zpracovavaki, takze je uvidite i pri chuzi v rukou zmoulat lnena vlakna (nebo je to neco hodne podobneho). Tyto nite pak na primitivnich strojich spradaji a vyrabeji svetle hnedou pevnou latku, kterou dale barvi prirodnimi barvivy. S temi se mimo jine obchoduje na zdejsim trhu. Videli jsme je i hotove latky nakupovat.

Po meste najdete i spoustu cestovnich kancelari, hotelu, obchodu, internetovych kavaren, baru, hospod ruzneho zamereni cenove hladiny a nabidky.

Jeste neco malo k cenam ty jsou prizposobene k prijmum mistnich, prumerny vietnamec poracujici v Hanoji vydelava 1.500.000-2.000.000VND tj. 1.500-2.000Kc a s Hanoji je to jako u nas s Prahou prijmy jsou tu vyrazne vyssi. Prumerny Cech je tu pak za naprosteho bohace. Doporuceni pro nektere obyvatele CR je vemte socialni davky, prestante v Cechach pachat trestnou cinnost a prilette do Vietnamu. Je to zeme netusenych moznosti, vsude levno, otevrene obchody, ktere nikdo nehlida, lide tu nejsou zvykli na kradeze a policii jsme zatim potkali 3x.

Zjistili jsme i ceny dopravnich prostredku, moped cinske vyroby tu stoji 300USD, japonska HONDA pak 1.800USD. Bezin vyjde na 16.000VND za litr.

—————

Zpět